Fruta & Perime

Fruta dhe Perime (FV- Fruits and Vegetables)

Ky seksion fokusohet kryesisht në trajtimet e produkteve në njësinë e
magazinimit dhe të përpunimit. Aty paraqiten pikat e kontrollit të cilat konsistojnë në: Menaxhimin e njesise prodhuese, Trajtimet e kryera në para-vjelje, në vjelje dhe në pas-vjelje.

FV 1

MENAXHIMI I HAPËSIRAVE PRODHUESE

FV 1.1.2

Eshtë përpiluar dhe zbatuar një plan menaxhimi që përcakton dhe zbaton strategjitë për të minimizuar rreziqet e identifikuara në FV 1.1.1

FV 2

MENAXHIMI I TOKËS (N/A nëse nuk praktikohet tymosja e tokës)

FV 2.1

Tymosja e tokës (N/A nëse nuk ka tymosje të tokës)

FV 4

PARA-VJELJA (Referojuni Shtojcës FV 1 GLOBALG.A.P. Udhëzuesi - Rreziqet Mikrobiologjike)

FV 4.1.1 & 4.1.2.b

Ka dëshmi për një vlerësim të rrezikut që mbulon cilësinë mikrobiologjike të ujit të përdorur në të gjitha veprimet para-vjeljes

FV 5

Parimet e Higjienës (Referojuni Shtojcës FV 1 Udhëzimet e GLOBALG.A.P. - Rreziqet Mikrobiologjike)

FV 5.1.1

Eshtë kryer vlerësimi i rrezikut të higjienës për aktivitetet e vjeljes, procesin e transportit para arritjes në fermë, dhe aktivitetet e pas-vjeljes përfshirë trajtimin e produktit

FV 5.1.2

Ekzistojnë procedura dhe udhëzime të dokumentuara të higjienës për proceset e vjeljes dhe pas-vjeljes duke përfshirë manipulimin me produkt (edhe kur ato ndodhin drejtpërdrejtë në fushë, pemishte ose serrë) të dizajnuara për të parandaluar ndotjen e bimëve, zonat e prodhimit bimor, kontaktin me sipërfaqet e ushqim dhe produktin e vjelur

FV 5.1.3

Janë implementuar procedurat dhe udhëzimet e higjienës për aktivitetet e vjeljes dhe pas-vjeljes, përfshirë këtu edhe manipulimin me produkt

FV 5.2.4

Janë duke u përdorur arkat e vjeljes ekskluzivisht për prodhim si dhe janë këta arkat, dhe veglat e pajisjet e përdorura për vjelje të përshtatshme për këtë qëllim dhe të pastra, të mirëmbajtura dhe në gjendje për të mbrojtur produktin nga ndotja

FV 5.2.6

Janë pastruar dhe mirëmbajtur automjetet e përdoura për transportin e prodhimit të vjelur para arritjes në fermë dhe qdo paisje e përdorur për ngarkim ku është e nevojshme sipas rrezikut

FV 5.4.4

Janë hequr nga fusha copat e materialeve paketuese dhe mbetjet e tjera që nuk i përkasin prodhimit

FV 5.4.10

Ekzistojnë procedura të shkruara për manipulim me qelq dhe plastikë të fortë të tejdukshme

FV 5.5.1

Janë duke u mirëmbajtur dhe dokumentuar kontrollet e temperaturës dhe lagështisë (ku është e aplikueshme)

FV 5.6.1

Ekziston një sistem për monitorimin dhe korrigjimin e popullacioneve të dëmtuesve në hapësirat e paketimit dhe ruajtjes

FV 5.6.7

Trajtimet në pas-vjelje